O dużym sukcesie mogą mówić organizatorzy, prelegenci i goście pierwszej edycji Forum Nowoczesnego Rolnictwa — Rolnictwo 4.0. Wydarzenie odbyło się 29 maja 2024 r. w Auli Głównej Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach. Wzięli w nim udział eksperci, doradcy, praktycy, a także przedstawiciele instytucji z otoczenia rolnictwa. Partnerem merytorycznym Forum był Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
O przyszłości, doradztwie i innowacjach na Forum Nowoczesnego Rolnictwa w KielcachZapraszamy do obejrzenia krótkiej wideorelacji z finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego 23. edycja odbyła się 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
[WIDEO] Smaki regionu królowały w Tokarni — wideo relacja z konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" 2024W niedzielę 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się 23. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów.
Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 26 maja 2024 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”.
Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" już w najbliższą niedzielę w Tokarni20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Korzecku odbyła się druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego z Gwiaździstym Rajdem Pieszym. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego.
W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego za namiTrwa nabór zgłoszeń do 11. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Zapraszamy koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, a wyjątkowe potrawy przygotowują z pasją i sercem.
Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do konkursu10 kwietnia 2024 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się szkolenie pn. „Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych” zrealizowane w ramach operacji „Wielokierunkowa dywersyfikacja działalności okołorolniczej jako innowacyjna alternatywa dla rozwoju małych gospodarstw rolnych"
Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach odbędzie się piknik turystyczny pełen różnorodnych atrakcji, które zapewnią wspaniałą rozrywkę oraz miło spędzony czas na świeżym powietrzu.
Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiegoŚwięta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.
Co przygotujemy na wielkanocny stół?Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza rolników do udziału w 21. edycji konkursu na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w województwie świętokrzyskim.
„Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” — rusza kolejna edycja konkursu!